Tips de första dagarna hemma

Man har kanske väntat i många veckor och äntligen är det dags att hämta sin valp! Även om man har haft hund tidigare, så är detta ändå en ny liten familjemedlem som du ännu inte känner. Så, visst känns det spännande, jag kommer allt ihåg!

Efter trygg hemfärd i bilen, där valpen fått ligga i knäet eller i en liten låda på den lilla ”snuttefilten” som ni har fått med, är det dags att presentera det nya hemmet. Låt valpen få gå själv och lukta, titta och lära känna huset/lägenheten. Ni ska innan ha tagit bort farliga föremål eller saker som ni är rädd om. Äkta mattan, telefonsladdar, blommor på golvet, nedhängande dukar, piedestalen med kruka, små leksaker eller saker som barnen är rädda om och givetvis era finaste skor!!!

Tänk, när vi har små barn hemma, så skyddar vi dem från farliga saker i hemmet eller tar bort våra finaste prydnadssaker, så här gäller samma sak. Valpen, precis som ett litet krypande barn, har inte förståndet ännu att undvika alla ”fällor”.

Den är för omogen för att förstå att det inte är OK att bita i, och gör det för att den är nyfiken – inte för att utmana dig.

En dagsängplats till den lilla valpen har ni förberett och den står gärna på ett lugnt ställe men ändå där valpen kan se/höra er på håll. Det kan vara en bur, men med öppen dörr, så att den vänjer sig inför bilburen och ev utställning. Där ska den få sova utan att bli störd d v s en ”fredad zon”.
På natten vid din säng; gärna avskärmad tex hage, så att valpen OCH du kan koppla av o sova lugnt under natten.

Bildspel: av Stefan Persson – Mollys husse

Valpen behöver sova mycket, för att växa upp till en harmonisk vovve. Liten valp, är ofta vaken ca 1-2 timmarspass sen sover den lika länge på dagen. På natten kan du i början behöva gå ut, någon gång – och vakna tidigt vid 5-6 tiden är också vanligt i början.

Räkna inte med att den äter så mycket de första dagarna. Ni har fått med lite uppblött mat, ge den lite av det, se om valpen äter upp och ge lite mer. Äter den inte alls så tag bort maten och ge senare igen. De ska ha mat 4 gånger per dag.

Det vanliga, kissa efter sömn, lek och mat gäller och gå då ut till samma ställe varje gång och ställ dig och vänta ut, den lär sig snart att: här är toan. Beröm med lugn och mjuk röst.