Ensamhetsträning

Viktigt när man har en valp är att börja i tid, den är ett utpräglat flockdjur och måste tidigt vänjas att vara själv korta stunder.

Du kan inte räkna inte med några timmar på flera månader, utan låt det mogna fram. Lämna den ALDRIG ensam innan du vet att den klarar sig. Du får skaffa passning, eller ta med den.
Låt träningen bli naturligt inbyggd i vardagen. Första steget är att vänja den vid att du gå in i något annat rum, eller toaletten och att den inte behöver följa med.

Fortsätt träningen med att gå ut, och ha då ett ”riktigt ärende” som t ex kasta soporna eller hämta posten. Säg t ex KOMMER SNART och ge gärna något mjukt och gott att tugga på precis när du går ut. När du kommer tillbaka efter några minuter, så säger du bara te x NU ÄR JAG HEMMA. Gör inte så stor affär av att du lämnar den eller när du kommer tillbaka.

Tänk på att inte stå utanför dörren och vänta, det märker den snabbt och kan bli orolig.

Träna gärna då när den är trött och mätt. Det är bra att ha radion på och glöm inte tända lampor, det kan bli mörkt.

Träna varje dag. Öka stunderna successivt och variera också tiden när du märker att det går bra. Ingen hund ska lämnas själv mer än totalt 4-5 timmar/dag, så om du inte själv kan få ihop passning, finns det hunddagis eller annan hjälp.

Miljöombyten (när du åker till sommarstugan eller resa) kan störa denna träning. De blir osäkra och otrygga och klarar då inte lika lång tid som hemma.