Lära för livet

Lek aldrig med era händer med valpen! Om den ändå biter hårt i händer eller fötter – säg AJAJ och beröm när den släpper. Fortsätter den, så res dig och därifrån. Visa tydligt att det beteendet betyder att det roliga försvinner! Ha alltid ben och tåliga leksaker till hands som valpen kan tugga på istället.

Träna den att du kan hålla med fasta och lugna händer, belöna stillhet. Beröm med lugn röst, och släpp sakta taget när du känner att valpen slappnat av. Lär din valp att dina händer betyder trygghet så att den kan få hjälp att slappna av och vila. Passa på att börja träna när du sitter stilla och tittar på tv.

När du är ute, är det bra och viktigt att du berömmer den när den följer och söker kontakt med dig. SE när din valp gör rätt d v s håller reda på var du är.

Träning med positiva metoder dvs inga slag och nyp utan långsamt stigande krav med rolig inlärning i början, lär valpen att ni vet vad ni gör, de känner sig trygga och vet att ni betyder mest för dem i hela världen!

Valpar liknar barn i sin mognadsprocess. Små valpar kan inte allt från början och även om man snabbt kan lära dem te x sitt hemma i köket, så klarar de inte av att sitta ute bland massa störningar förrän de är äldre. Motsvarande exempel kan man ta med att ett barn som är ca 3 år kan lära sig cykla trehjuling hemma i trädgården, men är inte mogen att cykla på tvåhjuling i stadstrafik förrän det är 12-13 år!

Lär valpen att lyssna på sitt namn. Koppla ihop namnet med något gott och roligt. Upprepa ca 5-10 gånger och gärna flera pass per dag i olika miljöer. När valpen lyssnar och reagerar på sitt namn, kan du säga KOM när den går/springer emot dig, beröm & belöna med godis eller lek/leksak och ge OK att gå igen.

Det är egentligen helt onaturligt för en hund att gå i koppel, så låt den uppleva det som något positivt. Använd gärna sele och ett bra koppel (ej flexi). Träna korta stunder och sträckor. Beröm & belöna mycket när den går fint. Gör träningspromenaden händelserik och roligt genom att byta riktning, tempo och pausa med någon rolig övning.

I början när du tränar i kopplet och när den börjar skutta och dra, stanna och vänta tills den lugnat sig. Har du bråttom, lyft hellre upp den och bär. När den blivit lite äldre, så får du ha tålamod och vänta ut tills den tar kontakt. Klättra in på kopplet, inte ryck, och gå fram till valpen. Glöm inte att stanna och pausa, sätt dig på en sten och filosofera med valpen. Att lära in lugn och ro i kopplet är verkligen – läsa för livet!

Valpar ska inte motioneras före 6 mån ålder! Det innebär inga snabba koppelpromenader (flera km eller längre), cykelturer, joggingpromenader m m.

Deras skelett är inte färdigutvecklat förrän de är ca 1 år och deras muskler behöver successivt tränas upp för att hålla uppe leder och skelett.

Lek med andra hundar ska anpassas efter ålder och storlek. Korta stunder om leken är häftig, för de känner inte själva när de blir trötta i musklerna då de kan skada sig.