Lär barn att umgås med valpen på ett lugnt sätt. Inga barn är elaka med vilje men de kan vara hårdhänta och då kan en hund bita ifrån av rädsla. Det kan bli mycket stoj och fart i leken, så att valpen blir uppskruvad och börjar hoppa och tugga.

Låt barnen istället gömma godis eller leksaker, klappa och gosa mm men INTE leka tafatt och leka dragkamp för det slutar bara med gråt. En vuxen behöver vara med och styra upp, varken barn eller valp klarar att dra den gränsen själv.

Alla du möter, bör respektera att valpen ska få välja själv d v s gå fram o hälsa. Är din valp lite blyg så får människan vänta tills den tar kontakt.

Det är viktigt att din valp får träffa andra hundar, av olika raser och storlekar. Lugna möten med säkra vänliga hundar och lek med andra valpar lär den hundspråkets alla nyanser.

Det är du som har ansvar så att valpen inte blir skrämd och rädd av nya människor och djur. Beskydda utan att överbeskydda!

När du märker att valpen känner sig trygg och lugn hemma hos er, kan den få följa med och utforska omvärlden dvs åka på korta turer till t ex torget, lekplats eller åka buss m m. Det är jätteviktigt att den får utforska världen under sitt första halvår och det är faktiskt så att de första 12 veckorna är de viktigaste!

Bildspel av Stefan Persson – Mollys husse

Men lagom är bäst, några små utflykter i veckan räcker, så det inte blir för mycket. Den ska lära sig många underlag, ljud, lukter och miljöer, så låt det ta lite tid så den inte blir överstimulerad.

Valpen behöver smälta sina nya intryck och upplevelser genom vila och sömn, för att bli trygg och sansad.